oktober 19

Vitamine D

Een aantal wetenswaardigheden over vitamine D:

 • Mensen met een donkere huidskleur hebben tot 99% verminderde eigen aanmaak van D3 uit cholesterol.
 • Zonnebrandfactor 15 vermindert de vitamine D aanmaak door invloed van de zon met 99%
 • Een “normaal-gezond” vitamine D3 niveau ligt boven de 80 nmol/L
 • Als Orthomoleculair specialist streef ik, afhankelijk van de situatie, klachten etc. , naar waarden boven de 100 nmol/L en onder de 200 nmol/L
 • Een 70 jarige maakt 75% minder vitamine D aan bij dezelfde zon blootstelling dan een jong volwassene
 • 86% van de ouderen in een verzorgings- of verpleegtehuis heeft een vitamine D spiegel van <30 nmol/L
 • Het fractuur risico blijft afnemen tot een D3 gehalte van 100 nmol/L
 • Vitamine D vergiftiging komt niet voor bij gehaltes tot 200 nmol/L
 • Medicatie die de vitamine D behoefte vergroot: galzuurbindende harsen zoals colestyramine (Questran) en colestipol (Colestid), anticonvulsiva (tegen epilepsie), HAART (aidstherapie) en glucocorticoïden.
 • 55% van de niet-westerse zwangeren heeft een vitamine D spiegel onder de 20 nmol/L
 • In totaal heeft 93% van de Nederlandse bevolking doorgaans een vitamine D3 tekort (drempelwaarde 80 nmol/L)

Vitamine D3 bij zwangerschap en pasgeborenen

Een speciaal aandachtspunt is vitamine D suppletie tijdens de zwangerschap. Bij pasgeborenen is de vitamine D spiegel vaak veel te laag. Bij niet-westerse baby’s is dit zelfs vaak extreem laag. Dit heeft verminderde botvorming en spierkracht tot gevolg die tot een leeftijd van 9 jaar aantoonbaar blijft.

Ook is er een verband tussen een lage vitamine D- status van pasgeboren kinderen en een groter risico op MS, diabetes en schizofrenie. Vaak is suppletie tijdens de zwangerschap van 2000 ie per dag noodzakelijk gedurende zes maanden. Voor een aantal vrouwen – met name die met een donkere huidskleur –  is dit onvoldoende.

In een onderzoek, uitgevoerd in het zonnige South Carolina, bleek dat bij 18% van de vrouwen deze dosering onvoldoende was en 4000 IE vitamine D per dag nodig is.
Een ander onderzoek waarbij 4000 ie per dag werd gegeven toonde aan dat dit ook minder voortijdige geboortes en complicaties tot gevolg had.

Functies Vitamine D

Vitamine D3 is wel bekend inmiddels,
maar als je men vraagt “noem eens een paar functies van D3?”

Veel verder dan “iets met botten en tanden?” komen de meeste mensen niet.
Vitamine D3 zorgt inderdaad voor de calcium opname in het bloed via onze darmen.
En het transport van calcium door ons bloed, via de bloedvaten.

Zonder D3; weinig calcium; weinig calcium geeft op termijn zwakke botten en tanden.
De Engelse ziekte, ofwel rachitis ontstond vroeger bij mensen die bijna nooit zonlicht zagen en daardoor gigantische O-benen en zwakke botten kregen.
Daarnaast doet calcium iets met de bloedstolling, maar daar zijn zoveel factoren bij betrokken, bij die bloedstolling, dat ik die even buiten beschouwing laat.

Maar D3 is en doet, zoveel meer.
Eigenlijk is D3 niet echt een vitamine, maar meer een hormoon!

Wist je dat depressie 11 keer (!!) meer voorkomt bij mensen met een lage D3 status dan bij mensen met een goede D3 status? (lage D3 status = minder D3 aanwezig in het lichaam dan zou moeten) 

Auto-immuunziekten en allergieën komen ook veel meer voor bij mensen met een lage D3 status.

Serotonine tekort

Dat komt omdat vitamine D3 onder andere een invloed uitoefent op onze serotonine productie.
Serotonine is weer een andere stof, een neurotransmitter.
Serotonine wordt gemaakt in de hersenen. Daar gaat het onder andere angsten en depressies tegen. N.B. lage serotonine spiegels geven meer kans op deppressie, angststoornis en suïcidaliteit
Maar het stofje serotonine wordt ook veel geproduceerd in de darmen.

Het blijkt dat vit D3 de serotonine productie in de hersenen stimuleert (omzetting van Tryptofaan naar 5-HTP is afhankelijk van vit D3, 5-HTP is de grondstof voor serotonine en melatonine) terwijl het in de darmen de serotonine productie juist verlaagd.

Wat blijkt nu? Hoge serotonine waarden vanuit de darmen, stimuleren T-cellen; Witte bloedcellen die betrokken zijn bij de afweer.
Als deze te actief worden, ontstaan er allergische reacties en/of
auto-immuunziekten!

Er zijn verdere connecties met de darm. Vitamine D3 suppletie (3000IE per dag of meer) repareert de tight-junctions bij mensen met “Leaky Gut Syndrome

Lage serotonine waarde in de hersenen, zijn juist weer in verband gebracht met slechte nachtrust (te weinig melatonine), depressie en allerlei andere psychologische aandoeningen.

D3 blijkt dus van belang voor onze bot-stofwisseling, de neurotransmitter – hormoonhuishouding en de afweer en immuniteit. Daarnaast zorgt vitamine D3 voor de juiste celgroei en celvernieuwing (anti-kanker!) doet het nog wat met de bloeddruk regulatie, zorgt het voor onze spieren en de ontwikkeling van ons zenuwstelsel is afhankelijk van D3.

Trouwens…

Veel belangrijker voor gezonde sterke botten en de afwezigheid van osteoporose is
vitamine K2. Nou ja, minstens net zo belangrijk als D3. D3 bouwt namelijk helemaal
geen calcium IN de botten (of tanden). Dat doet vitamine K2. Niet K1, niet K3, maar K2. Daarnaast zijn er nog een aantal andere leuke feitjes over vitamine K2.

Vitamine K2 zorgt o.a. voor een juiste bloedstolling en gaat calciumafzetting in de bloedvaten tegen.
Daarmee is het essentieel voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

Maar ook de nieren lijken te profiteren van vitamine K2; Mogelijk remt het de aanmaak van nier stenen bij personen die daar gevoelig voor zijn.

Vitamine D3 en K2 werken dus nauw samen voor wat betreft de botdichtheid en het tegengaan van botbreuken en osteoporose.
Daarnaast zijn beide vitaminen voor een goede verwerking van ‘rondslingerend’ calcium noodzakelijk.

Vitamine D functies

 

 

Update voor de gevorderden: Vitamine D Receptor (VDR) en Vitamine D Receptor blokkade.

Laboratorium meting: 25-OH of 1,25(OH)2 ?
Ik kijk het liefst naar de ratio tussen 1,25 dihydroxy D en 25-OH D. Dan meet je dus beide vitamine D3 varianten gelijktijdig, in Serum. De ratio zegt dan ook wat over de receptor bezetting.
Sommige mensen met genetisch goede receptoren hebben toch een VDR blokkade door bijvoorbeeld bezetting door stofwisselingsproducten van pathogenen (bacteriën, schimmels uit de darm of andere infecties)

Update 2020 Corona en D3; effecten op het immuunsysteem.

Zeer beknopte werking van vitamine D op het immuunsysteem zoals tot dusver bekend is.
IL = interleukine; TNF = tumor necrosis factor; IFN = interferon; Th = T-helper; 7-DHC = 7-dehydrocholesterol; PGE2 = prostaglandine E2.

Zoals ik hierboven al heb vermeld, doet Vitamine D3 “iets” met het immuunsysteem en zorgt het voor een goede afweer (samen met talloze andere stoffen)
Een van de schadelijke effecten van COVID-19 (de door corona infectie veroorzaakte ziekte) is weefselschade als gevolg van een “cytokine storm” binnen weefsels en exploderende virusreplicatie binnen de cel.

Vitamine D3 gedraagt zich hier meer als aansturend hormoon. Het stuurt de macrofagen en andere regulatoire- en secretoire leukocyten aan. (Het remt en activeert bepaalde witte bloedcellen)
Interleukinen, TNF, PGE2, INF zijn bepaalde ontstekingsfactoren (de cytokinen) die vrijkomen als een cel geïnfecteerd is geraakt en beschadigd is geraakt bijvoorbeeld door een binnendringend virus. In principe is dat functioneel. Het zijn allemaal signaal stofjes die weer andere processen in gang zetten om de schade te beperken dan wel te repareren. Echter kan het zo zijn dat het teveel gebeurd. Er treedt dan bijvoorbeeld juist een afweer reactie op tegen de beschadigde cellen. De longcellen bijvoorbeeld, kunnen daardoor hun functie verliezen wat tot kortademigheid leidt. De immuunrespons moet dus gemoduleerd worden. Niet teveel geremd en niet teveel geactiveerd. Vitamine D speelt daar een grote rol bij.

De significante vermindering van het serum CRP, een ontstekingsmarker, samen met het verhoogde lymfocytenpercentage suggereren dat een adequate vitamine D-spiegel ook kan helpen bij het moduleren van de immuunrespons. Mogelijk door het verminderen van het risico op een cytokinestorm in reactie op deze virale (corona) infectie. (Bron: OrthoFyto)

Facebook Comments

Tags

Botten, serotonine, vitamine d, vitamine k2


You may also like

Bosvruchten chiapudding

Bosvruchten chiapudding
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Zorg dat je niks nieuws mist omtrent je gezondheid!

  >