Cliënt: Emma 52 jaar. *

Klachten/zorgvraag:
Vermoeidheid, slechte concentratie. Geen fut.

Intake gesprek: 

De intake bestond als gebruikelijk uit de vragenlijst en het bespreken daarvan. Ook nam ik een zinksmaaktest af, waaruit bleek dat de zinkstatus te laag is. De ter plekke gemeten bloeddruk, hartslag en saturatie bleken allemaal redelijk in orde te zijn.

Ik meet bij Emma Ferritine in het bloed. Bloedafname door middel van een vingerprik. Het opgevangen druppeltje bloed gaat in het laboratoriumapparaat dat hier in de praktijk staat. De uitslag volgt na enkele minuten al. Ferritine zegt veel over de ijzer voorraad in het bloed. Bij Emma is deze licht verlaagd. Een mild ijzer tekort dus. Dat verklaart haar klachten maar deels.

Ik laat vitamine D3 en B12 in het laboratorium meten. Homocysteïne meet ik ook in de praktijk. Deze is aan de hoge kant.
Een te hoge homocysteïne gehalte in het bloed kan duiden op een B12 tekort. Een verhoogd homocysteïne gehalte is ook een risico marker voor hart en vaatziekten.

Bij vrouwen komen dergelijke tekorten, ijzer, B12 veel voor. Echter na de menopauze komt ijzer tekort veel minder voor. IJzer en ook B12 tekorten kunnen namelijk komen door bloedverlies en/of vegetarisch dan wel veganistisch eten gedurende een aantal jaren. Emma verliest al jaren geen bloed meer (geen menstruatie) en ze eet niet vegetarisch.

Uit het labonderzoek komt inderdaad naar voren dat er een B12 tekort is en een D3 tekort. D3 tekort komt zéér veelvuldig voor in Nederland. We hebben gewoon minder zonuren en minder sterke zonnestralen in Nederland. Nu ik haar exacte D3 waarde weet, kan ik bepalen hoeveel vitamine D3 ze dagelijks moet slikken om weer op het juiste peil te komen.

Het B12 tekort kan natuurlijk eenvoudig verholpen worden met een aantal goede supplementen en injecties. Maar het is belangrijk te achterhalen waarom en hoe er een B12 tekort heeft kunnen ontstaan.

Uit de anamnese (vragenlijst en intake gesprek) kwam naar voren dat Emma al jaren lang een maagbeschermer slikt.
Wat dat betekent leg ik in dit bericht over maagzuurremmers uit.

Daardoor zijn de ijzer, zink en B12 tekorten ontstaan of op z’n minst verergerd.
Zelf wil Emma wel van haar maagbeschermer af. Ze neemt het omdat ze anders veel last heeft van haar maag na het eten.

Ik adviseer haar de voeding op een aantal punten aan te passen en een tweetal specifieke supplementen die haar maag functie weer op orde brengen.

Ze krijg dus een aantal supplementen mee om de tekorten aan te vullen en voedingsadvies om de maag te ontzien en verdere tekorten te voorkomen. Daardoor kan ze op termijn ook stoppen met een aantal van de supplementen.

Vervolg Consult

Na ruim een maand zie ik haar weer. We controleerde wederom het ijzer (ferritine) niveau en de vitaminen D3 en B12. Ook de zinksmaaktest wordt herhaald. De waarden zijn inderdaad allemaal verbeterd. Ze mag nog even doorgaan met het slikken van D3 en B12 maar de ijzer en zinksuppletie zijn niet meer nodig. Ze vond het in het begin soms moeilijk met eten en haar maag, maar heeft haar maag”beschermers” nooit meer genomen. Ze is erg blij dat ze van de medicatie af is. En nog belangrijker: ze voelt zich stukken beter! Meer energie, concentratie vermogen en positiviteit.

*naam en leeftijd zijn fictief om de identiteit en privacy van cliënten te beschermen. 

N.B. Vermoeidheid, zoals in deze praktijkcasus, kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. In dit geval lag het hoogstwaarschijnlijk aan de vitamine en mineralen tekorten. Ik heb uiteraard alle tekorten tegelijk behandeld omdat dit het beste resultaat oplevert en Emma het snelste opknapt. Of de vermoeidheid meer het gevolg was van ijzer, zink tekorten of een van de vitamine tekorten zullen we nooit weten en is eigenlijk van ondergeschikt belang. 

>