juni 1

Pas op met maagzuurremmers!

17  comments

Let op bij Maagzuurremmers zoals Omeprazol, Losec etc.

Maagzuurremmers worden vaak gebruikt tegen brandend maagzuur. Ze worden verschrikkelijk veel gebruikt. Naar schatting heeft ca. 40% van de Nederlandse volwassenen wel een maagzuurremmer gebruikt. Deze medicijnen hebben een negatieve invloed op de hoeveelheid vitamine B12 en vitamine B1 in het bloed en zeker in combinatie met een plaspil (diuretica) hebben maagzuurremmers ook een negatief effect op de opname en uitscheiding van magnesium.Maagzuurremmers bij brandend maagzuur

Dat komt omdat een maagzuurremmer, ook wel onterecht maagbeschermer genoemd, géén beschermend laagje aanbrengt maar juist de maagzuur productie plat legt. Doordat de maag geen of heel weinig zuur produceerd heb je inderdaad minder last van zuurbranden, maar het verhoogd ook de pH en verstoord de vertering en afweer tegen ziekteverwekkers.

Langdurig gebruik van maagzuurremmers kan leiden tot vermoeidheid door tekorten aan deze nutriënten;

  • Vitamine B12
  • Vitamine B1
  • Foliumzuur / actief folaat
  • IJzer
  • Eiwitten en daardoor bepaalde aminozuren
  • Magnesium
  • Zink
  • Calcium

Naast algemene vermoeidheid leidt het gebruik van maagzuurremmers ook tot bloedarmoede. IJzer is van belang voor een goede transport functie van zuurstof in het bloed. Vitamine B12 is betrokken bij tal van processen waaronder de integriteit van de rode bloedcellen. Bij een tekort aan B12 scheuren de rode bloedcellen gemakkelijk.

Alternatieven voor maagzuurremmers

Afhankelijk van de reden(en) waarvoor de maagzuurremmers gebruikt worden zijn er betere alternatieven. Overigens heeft het weinig zin om alle bovenstaande stoffen extra te gaan slikken in de vorm van supplementen. Ten eerste zijn het teveel voedingsstoffen en ten tweede blijft de opname verslechterd door de aanwezigheid van maagzuurremmers. Het is dus van belang om eerst de maagzuurremmer af te bouwen eventueel met gebruik van alternatieven. Daarna kan je best supplementen en aangepaste voeding inzetten om de tekorten aan te vullen.

Gember heeft een gunstig effect op de maag.

Groene thee ook.

Calcium carbonaat kan maagzuur neutraliseren maar dat is eigenlijk niet wat je wil. Maagzuur is nodig voor meerdere redenen.
Soms is gember en groene thee in verse vorm of concentraat in capsules helaas niet voldoende om een maagzuurremmer te vervangen. Het hangt ook zeker van de persoon af wat effectief zal werken. Daarbij is het voor mij van belang om de voorgeschiedenis te weten en een goede anamnese te verkrijgen van alle bestaande klachten voor ik een effectief behandel plan kan opstellen. Als gember, groene thee en bromelaïne (zie onder) of een combinatie daarvan niet werken, zijn er nog wat specialistische alternatieven. Neem dan even contact met mij op.

Langdurig een maagzuurremmer gebruiken is meestal geen goed idee.

Maagzuur is nodig voor vele redenen, een tekort aan maagzuur kan behalve vermoeidheid ook andere klachten en ernstige aandoeningen veroorzaken. Zo geeft een tekort aan maagzuur juist bacteriën de kans om een maagontsteking te veroorzaken. Een maagontsteking kan weer ontaarden in een maagzweer. Een maagzweer is zeer vervelend en pijnlijk en kan op zijn beurt weer maag bloedingen en zelfs maagkanker veroorzaken.

Ja! Dat komt dus NIET door teveel maagzuur, maar juist door te weinig maagzuur. De pH (zuurgraad) van de maag wordt bepaald door het maagzuur. De maag kan goed tegen zuur, de rest van de weefsels eromheen niet. Op het moment dat er te weinig zuur in de maag is, wordt de beschermlaag minder. Daardoor kan maagzuur juist weer gaan irriteren en voedselbrij met maagzuur omhoog geduwd worden en weefsels beschadigen.

Bromelaïne, een enzym uit ananas, kan helpen het maagzuur te optimaliseren. Zo blijft de beschermende functie van de maag tegen bacteriën etc. intact.

Bij een maagontsteking door infectie met de bacterie Helicobacter Pylori is het overigens gebruikelijk, wenselijk en nuttig om tijdelijk een maagzuurremmer te gebruiken in combinatie met een aantal antibiotica om deze bacterie te bestrijden.  Dit is echter tijdelijk, maximaal een paar maanden.

Bij maagzweren is een maagzuurremmer of maagbeschermer ook effectief. Echter zijn hier ook weer betere alternatieven voor. Een maagbeschermer doet namelijk niets aan de maagzweer zelf.

Natuurlijke maagzuurremmers

Enkele zeer bijzondere indicaties uitgezonderd, is langdurig een maagzuurremmer gebruiken absoluut geen goed idee. Wel een goed idee is het gebruiken van meer natuurlijke alternatieven die de maag beschermen en de voeding aan te passen op de gevoeligheid van de maag.

Hulp nodig? Maak dan een afspraak!

Let trouwens wel op de symptomen van een maagontsteking en/of maagbloeding:

  • Overgeven.
  • Misselijkheid met maagpijn of maagkrampen.
  • Maag branden.
  • Bloed overgeven. Dit is altijd alarmerend en dient altijd gemeld te worden bij ziekenhuis of huisarts. 
  • Zwarte ontlasting.
  • Geen eetlust vanwege een maag die van streek is.

Als je vermoed dat je een maagontsteking hebt zoek dan direct contact met je huisarts of specialist! Bij een maag bloeding ga je direct naar de EHBO in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. (ernstige maagbloeding: zwarte stinkende diarree, overgeven van boed)

Facebook Comments

Tags

maagzuur, maagzuurremmer, vermoeidheid


You may also like

Acaciavezels: Natuurlijke Bron van Gezonde Vezels voor Optimaal Welzijn

Acaciavezels: Natuurlijke Bron van Gezonde Vezels voor Optimaal Welzijn
  • Hallo,
    Ik gebruik omeprazol 20 mg in combinatie met ascal omdat ik 18 jaar geleden een herseninfarct heb gehad.
    Heeft u voor mij een alternatief die ik kan gebruiken? Ik zou heel graag willen stoppen.

    • Hallo Anita,

      Bedankt voor je reactie! Wat vervelend om te horen dat je een herseninfarct hebt doorgemaakt.
      Uit de informatie die je geeft kan ik niet direct opmaken WAAROM je omeprazol krijgt? Heb je anders last van maagpijn door de andere medicatie zoals ascal? Of heb je sowieso al last van maagklachten? Heb je het al een keer geprobeerd zonder omeprazol?
      Ik kan je ook niet direct een alternatief bieden, omdat hier sprake is van niet 1 maar 2 problemen. Kortom, ik heb veel meer informatie nodig en wellicht wat onderzoek. Uiteraard gaat dat niet via internet. Je zou kunnen overwegen om een afspraak te maken zodat er een dossier gemaakt wordt en een behandelplan opgesteld kan worden.

      Groetjes en sterkte
      Michael

    • Hallo Yvonne,

      Bedankt voor je reactie. Vervelend he, die bijwerkingen van maag”beschermers”.
      Moeheid kan ook komen door ijzergebrek, vaak in combinatie met B12 tekort doordat B12 en ijzer niet (goed) worden opgenomen door de medicatie.
      Tip: zoek uit (als je dat nog niet weet) waarom je precies pantoprazol gebruikt en of het wel nodig is dat te blijven gebruiken of dat het afgebouwd kan worden gebruikmakend van een alternatief.
      Op het moment dat je de pantoprazol kan/mag/wil laten staan, gaat het aanvullen van de tekorten (ijzer, B12 etc) met bijvoorbeeld supplementen veel efficiënter.

      Sterkte en groetjes

      Michael

  • Dag Michael,
    ik gebruik al jaren omeprazol i.v.m. een HD; hernia diafragmatica. Ik ben dolblij dat ik met de omeprazol af ben van een doosje rennies per dag, en maagzuurklachten. En als ik een keertje de omeprazol vergeet in te nemen, ben ik blij dat ik een potje in mijn handtas heb en alsnog een omeprazolletje in kan nemen, ik heb namelijk na een paar uur echt last van een vervelend gevoel in mijn maag en van ’t zuur.
    Zou bij een HD ook een alternatief gebruikt kunnen worden?

    • Hallo H.Kleingeld,

      Bedankt voor je reactie. Bij een hernia diafragmatica is er sprake van een mechanisch / anatomisch probleem. Daardoor komt zuur in aanraking met onbeschermde delen weefsels. Dat geeft die kenmerkende brandende pijn.
      De omeprazol legt de cellen die zuur produceren lam. Fijn gevolg is dat je dan geen zuur branden krijgt.
      Nadeel is dat voedingstoffen niet goed opgenomen worden en bacteriën, schimmels en andere micro-organismen niet goed afgeweerd worden. Voor de korte termijn is omeprazol (en dergelijke) een goede oplossing. Voor de lange termijn, denk ik, geeft omeprazol problemen.
      In jou specifieke geval zullen de alternatieven Bromelaïne, Pepsine, Betaïne (natuurlijke enzymen) en dergelijke geen enkel effect hebben, zelfs averechts werken.
      Je zal dan op zoek moeten gaan naar alternatieven die de slijmlaag beschermen, met name bovenin de maag en het onderste stukje slokdarm.
      Stevig aan de gember, zou ik in eerste instantie zeggen. Afhankelijk van de conditie van de maagwand en slijmlaag zijn er nog wat middelen, die heel goed kunnen werken, met name op het gebied van weefsel bescherming.
      Nogmaals dat is per persoon verschillend.

  • Ik heb na een heftige periode heel veel maag pijn gekregen en totale verzuring van mijn spieren. Ik ben met Rantidine begonnen 7weken terug maar kreeg weer een heftige aanval deze week linkerbeen erg pijnlijk totale rugpijn heet koud trillen. Nu heeft de huisarts mij om omaprazol 20 gegeven slik het nu 3 dagen maar ontlasting is groen bruin en opgezette buik. Wat kan ik als alternatieven gebruiken. Gr Marianne

  • Beste Michael,

    Toen ik jouw verhaal las over het langdurig gebruik van maagzuurremmers was ik drie weken eerder (begin november) al een keer gestopt met het gebruik ervan, omdat ik dacht “ik wil dit niet meer”.
    4 dagen hield ik het vol en met pijnlijke krampen in mijn maag staakte ik de strijd en gaf ik mij weer over aan de Omeprazol. Het voelde weer goed, maar niet echt.
    Na jouw tekst te hebben gelezen vielen meer puzzelstukjes op hun plaats. Dit gaf de doorslag en ik besloot opnieuw te stoppen op 15 december, nu wel afbouwend.
    Eerst om de dag, om de twee dagen tot ik 5 dagen zonder kon, maar wel met veel maagpijn (krampen) en ook een opgeblazen gevoel, veel boeren en een branderig gevoel in mijn keel.
    Ik was blij dat ik zonder kon, nou ja, kon, ik had wel veel maagpijn en ik vertikte het om de huisarts te bezoeken en dan te horen dat ik maar opnieuw met de medicatie moest starten ondersteund door pijnstillers.
    Ik voelde me KLOTE. Ik dacht, als het eind volgende week niet over is ga ik alsnog naar de huisarts. Warempel, op dinsdag in de nieuwe week werden de klachten minder. Ongeveer een maand heeft het dus geduurd.
    Nu, een drie weken later viel ik mij echt beter. Ik merk wel dat ik beter moet opletten met eten, want anders heb ik weer meer last van een branderig gevoel. Ook lijkt mijn maaginhoud kleiner, want ik heb sneller en (te) vol gevoel.
    Hier moet ik nog wel aan wennen.
    Er is dus nog wel aan de winkel, maar het voelt als een nieuw leven in het nieuwe jaar.

    Bedankt.
    Jeroen Oonincx

    • Hallo Jeroen,

      Bedankt voor je uitgebreide reactie met je ervaringen.
      Het is ook niet makkelijk om eventjes te stoppen met een dergelijk middel. Zeker niet als je het al wat langer gebruikt. De maag en darmen zijn immers ingesteld op het gebruik van maagzuurremmers, verkeerd ingesteld weliswaar, maar toch kan je inderdaad behoorlijk naar voelen bij het stoppen.

      ongeveer 4 – 8 weken duurt het doorgaans om maagzuurremmers af te bouwen en je dan dus zonder zou kunnen. In die 4 – 8 weken is het verstandig op te letten wat en hoeveel je eet. Regelmatig kleine porties eten en met name warme maaltijden nuttigen en rauwkost tijdelijk vermijden. Veel groenten (gaar) e.d.

      Ook kunnen er alternatieven gebruikt worden zoals genoemd in het artikel; gember, witlof, kruidenthee, calciumcarbonaat (met mate!) , enzymen zoals betaïne, bromelaïne of speciale complex preparaten.

  • moest van de week stoppen met maagbeschermer en ook met iets voor prostaat,maar voel me nu beroerd heb maagpijm en kramp in mijn benen,ben moe ,

  • hallo Michael,
    Ik ben carine,
    Ik gebruik al jaren 2x per dag pantaprazole 40 mg omdat ik zoveel maaglast heb van alle medicatie die ik neem.
    Asaflow,Emconcor,Metformax,Atorvastatine,Mirtazapine,Coperindo,Cetrizine,Ceritide disk en Vintolin.
    Vandaag hoorde ik voor het eerst van het Leaky gut syndrome en stel vast dat dit wel eens de oorzaak van al mijn problemen zou kunnen zijn.
    Wat stel je voor dat ik zou kunnen doen?
    Jou eens bezoeken zie ik niet zitten vanuit het verre west vlaanderen in belgie.
    groetjes carine

  • Vanaf 2010 slik ik Omeprazol, eerst 40 Mg. Daarna zelf overgegaan op 20mg, ivm veel klachten. De MDL arts vertelt niet dat je elk jaar je bloed moet laten onderzoeken.
    Ik had last van de Helicobacter pylori. Na onderzoek bleek ik een Barrett slokdarm te hebben.
    Het plekje was nog zeer klein en in de vervolgonderzoeken om de 3 jaar zaten geen veranderingen.
    Maar de bijwerkingen van omeprazol zijn niet mis.
    Is er geen goed alternatief te vinden?

  • Ik heb vanaf mijn 35ste maagzuurremmers gebruikt.
    Door overmatig alcoholgebruik icm roken had ik last van maagzuur.
    Vooral na het avondeten en tijdens het slapen.
    Een kussen onder het hoofdeinde bracht wel verlichting, maar kon niet voorkomen dat ik al die tijd met een globusgevoel in de keel heb rondgelopen.
    Ik was als de dood dat het iets ernstigs was, zonder te beseffen dat ik het zelf was die de kwaal in stand hield.
    Door het gebruik van Pantaprozol kreeg ik bovendien vaak last van schimmelinfecties, omdat maagzuurremmers bepaalde schimmels in de darmen de overhand biedt.
    Vanwege een kuur tegen schimmel moest ik stoppen met Pantaprozol.
    Ik heb nu 3 weken niets gebruikt en voel me kiplekker. Geen vermoeidheid meer.
    Rook gewoon minder of hele tijden niet. Alcohol met mate.
    Voor mij geen maagzuurremmers meer.

  • ik slik nu zo n vierenhalf jaar omdat de internist zei dat er slierten met maagzuur naar boven komt omdat mijn klepje niet goed sluit.
    dit onderzoek kreeg ik omdat ik daarvoor negen maanden aan het overgeven was alles wat ik at kwam er weer uit doordat ik het gevoel had alsof er een graatje in mijn keel zat.
    de internist heeft toen een slang in mijn keel gedaan om te kijken en kwam dus tot de conclusie dat er slierten met maagzuur naar boven komt. en mij toen vertelde dat ik omeprazol moest slikken.
    ik heb het ongeveer een jaar geleden geprobeerd om het af te bouwen en helemaal te stoppen maar kreeg ongeveer vier dagen later een licht branderig gevoel in mijn keel dus dacht ik ga maar weer tien mg omeprazol slikken daarna kreeg ik als ik ging slapen op het moment dat je echt inslaapt een soort van schok ter hoogte van mijn borst .
    waardoor ik weer wakker werd
    een andere huisarts zei me toen dat dat ook door het opkomende maagzuur zou kunnen komen en adviseerde me om twintig mg te gaan slikken. omdat het maagzuur ook een spierspasme kan triggeren.
    mijn vraag is nu ik wil ook graag stoppen zijn er ook alternatieven zo ja welke.
    ben ook bang voor slokdarmkanker door de omhoog komende maagzuur
    dus mijn vraag is zijn er ook alternatieven voor opkomende maagzuur waarbij het klepje niet goed sluit? mrt vriendelijke groet erik.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Zorg dat je niks nieuws mist omtrent je gezondheid!

    >