juni 22

De beste remedie tegen hooikoorts

0  comments

Heerlijk, die zomer! Alle bloemen staan in bloei, alle bomen zijn groen… maar niet iedereen is hier even blij mee! Al die grassen, planten en bomen zorgen namelijk ook voor pollen. Voor sommige mensen betekent het voorjaar en/of de zomer een periode van veel snotteren, niezen en hoesten. Dit is dus hooikoorts.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een van de meest voorkomende allergieën en is een allergie voor pollen of stuifmeel wat in bomen, planten, grassen en bloemen zit. De wind zorgt ervoor dat het stuifmeel zich verspreidt door de lucht en bij sommige mensen geeft dit een allergische reactie.

Mestcellen, IgE en histamine

Als het dus warm is en waait kunnen er dus miljoenen pollen in de lucht zweven! Wanneer deze op het neusslijmvlies, oogbollen of in de luchtwegen terechtkomen kan je afweersysteem hier fel op reageren. Je afweersysteem produceert dan een bepaalde stof, namelijk IgE. Dit zorgt ervoor dat het pollen neutraliseert en het zet zich op de mestcellen vast, die met name in de luchtwegen en longen voorkomen. De mestcellen bevatten histamine die vervolgens gevaarlijke indringers onschadelijk kunnen maken. Bij nieuwe pollen laat IgE de mestcel los om de indringers aan te vallen, met als gevolg dat de wand van de mestcel kapotscheurt en er histamine vrijkomt. Dit zorgt dus voor de hooikoortsverschijnselen! Het kan op iedere leeftijd ontstaan, zelfs ook pas op latere leeftijd.

Histamine in ons lichaam

Stel dat je een insectenbeet hebt. Je lichaam ziet het als een vreemde stof en dus maken de mestcellen histamine aan histamine aan die worden vrijgegeven. Door de histamine verwijden de bloedvaten, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd en antistoffen worden aangevoerd. Hierbij ervaren we jeuk en pijn, wat we zouden moeten zien als een waarschuwing. Deze histaminereactie is dus goed! Maar, wanneer deze histaminereactie overmatig is – zoals bij hooikoorts – wordt er dus tevéél histamine afgegeven, waardoor slijmvliezen rood worden en opzwellen, met als gevolg een overmatige slijmproductie.

Symptomen van hooikoorts

Een verstopte neus, loopneus, niezen, jeukende ogen en benauwdheid zijn typische symptomen van hooikoorts. Het lijkt een beetje op verkoudheid en soms zelfs op klachten die op die van corona kunnen lijken. Veel mensen hebben vorig jaar en afgelopen maanden daarom vaak getest omdat ze wel wekelijks last hadden van dit soort klachten. Achteraf bleek het dan geen corona te zijn maar… hooikoorts! Gelukkig maar! We leggen het uit.

Omdat er pollen in je ogen terecht zijn gekomen komt er ook histamine vrij, waardoor er oogklachten ontstaan. Voor je neus werkt het eigenlijk hetzelfde. De histamine zet zich vast aan bepaalde zenuwuiteinden, waardoor je niesbuien krijgt. Hieronder de symptomen onder elkaar:

  • Jeukende en brandende ogen
  • Rode en gezwollen oogleden
  • Loopneus en verstopte neus
  • Niesbuien
  • Koortsig (soms)
  • Vermoeidheid
  • Benauwdheid
  • Hoesten (soms)
  • Keelpijn

Herken je je in bovenstaande symptomen? Dan zou dat dus goed hooikoorts kunnen zijn.

Wat te doen tegen hooikoorts?

Maar nu zul je denken, wat kan ik nu doen tegen hooikoorts? Om hooikoorts te verminderen zul je dus het histamine niveau moeten verlagen. Dat kan door middel van de ‘normale’ antihistamine die ze in de drogisten verkopen, maar het nadeel hiervan is het niet op natuurlijke basis is en je hebt er bijwerkingen van zoals extreme vermoeidheid. Voor hooikoorts kun je het beste quercetine inzetten samen met vitamine C. Van Lipolife is er de HistX. Hierin zit zowel quercetine als vitamine C in. Dit is in liposomale, vloeibare vorm en dit wordt veel beter opgenomen dan tabletten. Nog een voordeel is dat dit ook gemakkelijk toegevoegd kan worden aan bijvoorbeeld een smoothie, of doe gewoon wat druppels in een glas water en drink dit op. Het kan even duren voordat je er iets van gaat merken, maar na een paar dagen zal de hooikoorts moeten zakken!

Hooikoorts is dus vooral een overdreven reactie van het immuunsysteem waarbij er teveel histamine vrijkomt, met als gevolg allerlei klachten. Niets is zo vervelend als continue niesbuien en jeukende ogen waar je niet vanaf kunt blijven! Gelukkig is er een oplossing die je snel kunt inzetten zodra je de hooikoorts voelt opkomen. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen, dus voor volgend jaar geldt: start op tijd!

Facebook Comments

Tags


You may also like

Bosvruchten chiapudding

Bosvruchten chiapudding
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Zorg dat je niks nieuws mist omtrent je gezondheid!

>