augustus 27

Silent inflammation auto-immuunziekten: het probleem en de oplossing

0  comments

Van colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn, obesitas, diabetes, multiple sclerose en Parkinson tot hart- en vaatziekten en kanker – bijna alle welvaartsziekten worden geassocieerd met een laaggradige ontsteking ofwel stille ontsteking (silent inflammation).

Er zijn grofweg twee soorten ontstekingen. Acute ontsteking treedt op wanneer de immuunrespons van het lichaam in actie komt om infectie of letsel te bestrijden. Het is gelokaliseerd, van korte duur en maakt deel uit van een gezond immuunsysteem. Chronische ontstekingen worden niet als gezond beschouwd. Het is een laaggradige ontsteking die maanden of zelfs jaren door het hele lichaam blijft hangen. Het kan worden veroorzaakt door auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis of multiple sclerose, fysieke stress of andere oorzaken. Symptomen (klachten) van chronische ontsteking zijn onder meer gewrichtspijn of -stijfheid, spijsverteringsproblemen en vermoeidheid.

Terwijl bestaande, reguliere therapieën zich doorgaans beperken tot het behandelen van de symptomen, gebruikt Natuurlijk.fit nieuwe, holistische manieren om de veelvoorkomende oorzaken te identificeren en tegen te gaan om zo een duurzaam behandelingssucces te bereiken. De aanpak ligt dus bij de bron. Plan van aanpak is de onderliggende oorzaken te achterhalen en deze gericht te behandelen.

De focus hiertoe ligt op het gebied van gezonde, sterke mitochondriën en een gezonde darm door middel van een gezond darmmicrobioom. Michael R. Eekhof heeft inmiddels goede ervaring met vele energie- en darmklachten, letterlijk duizenden laboratorium onderzoeken geïnterpreteerd en heeft een unieke concept van mitochondriële geneeskunde en darmmicrobioom therapie ontwikkelt.

Is our gut microbiome stable or ever-changing? - Gut Microbiota for Health

Specifieke triggers van ontstekingsprocessen

Het is bekend dat genen (het DNA) coderen voor bepaalde auto-immuunziekten.Zo is bekend dat mutaties in het HLA-gen auto-immuunziekten kunnen veroorzaken, zoals de HLA DQ2 / DQ8-mutatie die verband houdt met coeliakie (inheemse spruw, glutenallergie) De ziekte coeliakie heeft tot gevolg dat patiënten klachten krijgen na het eten van gluten bevattende voeding. Toch heeft niet iedere patiënt met deze mutatie klachten na het eten van gluten. En andersom; mensen met klachten na het eten van gluten hebben niet altijd een gen-mutatie. Maar dat is een verhaal voor een andere keer…Deze mutaties zijn slechts aanleg voor het krijgen van de ziekte. Er is meer voor nodig dan alleen genen om de ziekte ook werkelijk tot expressie te laten komen. Genetisch belast zijn met Reumatoïde artritis, Crohn etc, betekend dus lang niet altijd dat diegene ook de bijbehorende symptomen heeft. En andersom, als een patiënt de symptomen heeft en de genetische aanleg, kan er dus wel degelijk wat aan gedaan worden om de symptomen te verminderen. De genetische aanleg kunnen we niet wegnemen, de symptomen grotendeels wel.

Symptomen van  auto-immuunziekten treden dus op als de genen en het immuunsysteem geactiveerd worden door zogenaamde triggers. Die triggers zijn bijvoorbeeld voedingstoffen, stress en bepaalde bacteriën en andere micro-organismen in de darm. Symptomen treden op wanneer lichaamsweefsels worden aangevallen door het eigen immuunsysteem. Triggers activeren het immuunsysteem.

Bij langdurige laaggradige ontstekingen (geactiveerd immuunsysteem) kan mitochondriale schade optreden. De mitochondriën (kan ik boeken over schrijven dus ik hou het ultra kort) zijn de energiecentrales in vrijwel iedere cel en zorgen voor onze energie om alle processen te voltooien. De mitochondriën zijn afhankelijk van energierijke moleculen zoals vetten en koolhydraten en co-factoren zoals Co-enzymQ10, vitaminen (o.a. C, B3, B12 en veel meer) en mineralen (Magnesium, ijzer en meer).Behandeling bestaat dus uit het moduleren van het immuunsysteem, optimaliseren van de darmfunctie en -samenstelling en de mitochondriale functie na het in kaart brengen van voedingsintoleranties, het darmmicrobioom en de mitochondriale functie. Dat in kaart brengen gebeurt onder andere met speciaal laboratorium onderzoek.

Facebook Comments

Tags


You may also like

Bosvruchten chiapudding

Bosvruchten chiapudding
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Zorg dat je niks nieuws mist omtrent je gezondheid!

>