Cliënt: Marianne 49 jaar. *

Klachten/zorgvraag:

Spierpijn na statine gebruik. Risico bepaling en beperking hart en vaatziekten. Te hoog cholesterol.

Intake gesprek: 

De intake bestond als gebruikelijk uit de vragenlijst en het bespreken daarvan. Ook nam ik een zinksmaaktest af, waaruit bleek dat de zinkstatus te laag is. De ter plekke gemeten bloeddruk, hartslag en saturatie bleken allemaal niet in orde te zijn.
Met name onderdruk van Marianne is veel te hoog. Ook de saturatie bleef achter op ca. 96%SpO2 (zuurstof verzadiging van het bloed) De vaatflexibiliteit meet ik ook direct in mijn praktijk. Daaruit blijkt dat de bloedvaten iets stug zijn.

Marianne heeft een paar maanden statines gebruikt. Dat zijn medicijnen die het cholesterol verlagen. Gek genoeg had Marianne wél de te verwachtte bijwerkingen maar daalde het cholesterol niet. De bijwerkingen zijn per persoon verschillend maar meestal zijn spierpijn en vermoeidheid de meest voorname klachten.

Marianne heeft zelf op internet veel over cholesterol gelezen. En over het gebruik van statines. Ze wil er vanaf.

Mijn visie is, dat cholesterol meestal niet de boosdoener is. Het blijkt dat verhoogde cholesterolwaarden niet of nauwelijks correleren met hart en vaatziekten. Ook kun je van veel vet of eieren eten niet direct een te hoog cholesterol krijgen. Wel van de verkeerde vetten trouwens. Kortom, van een te hoog cholesterol alleen, ga je niet dood. Daar zit wel een kanttekening bij.

Cholesterolwaarden moeten niet teveel verhoogd zijn in combinatie met o.a. alcohol gebruik, roken, hoge bloeddruk, familiare hypercholesterolemie, verkeerde eetgewoonten en andere leefstijl factoren zoals weinig bewegen.

Cholesterol is namelijk een zeer nuttig goedje. O.a. belangrijk voor de hormonen, vitamine D3, cel-structuren en meer. Bij vaatwand beschadigingen repareert cholesterol als een pleister de vaatwand. Komen er veel vetten in het bloed voor, zoals triglyceriden en andere cholesterol en vetachtige substanties kan er een plaque ontstaan. Bij tekort aan vitamine C en E kunnen deze geplakte vetten ook nog oxideren. Het gevreesde geoxideerde cholesterol. Dan ontstaat er dus wél een verhoogd risico op atherosclerose (vaat vernauwing)

Het is dus van belang om vaatschade te voorkomen. Dan is een hoog cholesterol niet zo’n probleem. Vaatschade treed op door micro-ontstekingen of laaggradige ontstekingen. Een hoge bloeddruk, slecht immuunsysteem, roken en alcohol gebruik dragen daar in zeer grote mate aan mee. Ook voeding en beweging spelen een grote rol.

Ik meet bij Marianne de cholesterol waarden (HDL, LDL, Totaal Cholesterol), triglyceriden, hsCRP en homocysteïne in het bloed. Bloedafname door middel van een vingerprik. Het opgevangen druppeltje bloed gaat in het laboratoriumapparaat dat hier in de praktijk staat. De uitslag volgt na enkele minuten al. Inderdaad is totaal cholesterol veel te hoog en met name het minder gunstige LDL is verhoogd en HDL relatief verlaagd. Homocysteïne bleek (gek genoeg) netjes op orde te zijn. hsCRP bleek wel verhoogd.
hsCRP laat laaggradige ontstekingen zien. Dat zijn als het ware micro-infecties die je in eerste instantie niet opmerkt. Het is een risico factor voor hart en vaatziekten. Kortom, hsCRP is te hoog en moet naar beneden.

De bloeddruk blijft van groot belang. Langdurig een te hoge onderdruk, betekend dat de bloedvaten constant onder druk staan. In combinatie met hsCRP en te hoge cholesterolwaarden kan dat gevaarlijk zijn.

Marianne wil geen statines. De bijwerkingen van die medicijnen worden veroorzaakt door een blokkade in de aanmaak van CoQ10 (Co-enzym Q10; ubiquinol) Statines blokkeren de aanmaak van cholesterol én CoQ10.

Ik geef haar daarom een supplement met RodeGistRijst en CoQ10. Daarnaast willen we de ontstekingen bestrijden en de triglyceriden waarde naar beneden brengen. Daarom zet ik veel meer supplementen in.

Vervolg:

Na 3 weken komt Marianne weer bij mij. De cholesterolwaarden zijn licht gedaald maar nog niet in het optimale bereik.
Ze was al gestopt met roken. Het advies van mij om tevens te minderen met alcohol valt haar erg zwaar. Wel lukt het haar om de voedingsadviezen ter harte te nemen. De bloeddruk baart mij echter zorgen. Deze is niet gestegen maar ook niet gedaald.

We besluiten het nog even aan te kijken.

Na 4 weken komt zij weer bij mij. Dit keer zijn de triglyceriden waarden en het cholesterol bijna perfect. Ze heeft geen last gehad van bijwerkingen en heeft al maanden geen medicatie aangeraakt. De bloeddruk blijft echter aan de hoge kant. Daarom besluit ik een wijziging aan te brengen in haar supplementenadvies.

Een maand later daalt de bloeddruk langzaam maar zeker netjes. Het risico op hart en vaatziekten kan nooit gegarandeerd uitgesloten worden. Echter blijft het risico nu onder controle en verbeterd Marianne voelbaar en meetbaar haar gezondheid.

 

*naam en leeftijd zijn fictief om de identiteit en privacy van cliënten te beschermen. 

N.B. Vermoeidheid en spierpijn of spierkrampen zoals in deze praktijkcasus, kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. In dit geval lag het hoogstwaarschijnlijk aan het statine gebruik. De supplementen deden het “zware werk” voor wat betreft de bloedwaarden op peil brengen.  Ik geloof zeker dat ook de voedingsadviezen hebben bijgedragen aan de toenemende gezondheid. 

>