april 28

Als producent op het gebied van dieetvoeding, nutraceuticals en (sport)supplementen dienen wij te voldoen aan specifieke eisen die vastgesteld zijn in een scala van regelgevingen.

0  comments

Waarom een uitgebreide analyse? Zieke mensen, sporters of mensen met een allergie zijn kwetsbare groepen waardoor de kwaliteit van hun voeding uitermate goed dient te zijn. Kwaliteit is het speerpunt wanneer er wordt gesproken over dieetvoeding, nutraceuticals en (sport)supplementen.

De wetgeving is strikt en verwacht van ons als producent en distribiteur de nodige zorg om een kwalitatief goed eindproduct bij onze cliënten, u, te leveren. De regels voor dieet- en medicinale voeding zijn vastgelegd in Nederlandse regelgeving of Europese regelgeving. Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op normale voeding en worden daarop specifiek beoordeeld. Er zijn bijvoorbeeld maximale innames vastgelegd voor vitamine A en D, naast de algemene etiketteringseisen zijn specifieke regels vastgelegd voor de dosering en vermeldingen op het etiket.

Analyse supplementen

Door voortdurend onafhankelijk onderzoek voldoen wij aan deze strenge regelgeving. Denk aan analyses om de kwaliteit en voedselveiligheid van onze producten te waarborgen en te optimaliseren. Dat doen we o.a. met microbiologische analyses, chemische contaminanten, bioactieve stoffen en meer.

Deze analyses komen voor :

 • Antibiotica
 • Enterobacteriaceae
 • Labelclaims
 • Mineralen
 • Staphylococcus aureus
 • Salmonella
 • Gisten en schimmels
 • Bioactieve stoffen
 • Aeroob kiemgetal
 • Mycotoxines
 • Aminozuren
 • Vitamines
 • Voedingswaarde
 • Zware metalen

Wat zijn Zware metalen?
‘Zware metalen’ is de verzamelnaam voor metalen zoals cadmium, kwik, lood, arseen en tin. Ze kunnen in voedsel en vervolgens in je lichaam terechtkomen. Een teveel aan zware metalen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Er is bepaald hoeveel van de zware metalen er in een product mag zitten, zonder dat dit de gezondheid schaadt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet toe op de naleving van deze normen.

Besmettingsbron Zware metalen
Zware metalen komen bijvoorbeeld in het milieu terecht door metaalwinning en -opslag, verfproductie en verbranding van kolen en afval. Zware metalen zitten soms in meststoffen. Lood kan ook afkomstig zijn uit loden waterleidingen in oude huizen en loodhoudende benzine. Tin zit in blik. Een coating aan de binnenkant van het blik zorgt ervoor dat het tin niet in het voedsel terecht komt. (sport)schutters hebben vaak een verhoogd aandeel lood in het bloed, aangetoond na zware metalen / mineralen analyse in het haar en bloed.

Zware metalen hechten zich onder andere ook aan klei. Zo komt de vervuiling in de rivieren, oceanen en uiteindelijk in vissen terecht. Planten nemen zware metalen op uit de bodem, de lucht en het water. Dieren krijgen zware metalen binnen via het water en voer. Daardoor kunnen vlees en andere dierlijke producten ook zware metalen bevatten.

De volgende voedingsmiddelen kunnen een verhoogd gehalte aan zware metalen bevatten:
–    Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, wolhandkrab, mosselen, inktvis
–    Roofvissen, zoals zwaardvis, haai, tonijn, makreel, snoek, snoekbaars, paling; tonijn bevat meestal grote hoeveelheden kwik, het loopt ver uiteen hoeveel kwik per 100gram tonijn.
–    Orgaanvlees, vooral nieren en lever; de lever en nieren scheiden immers zware metalen uit, voor zover mogelijk. De lever slaat on-uitscheidbare zware metalen op.
–    Groenten uit de vollegrond, zoals kool, wortelen, bladgroenten, knolgroenten
–    Andere plantaardige producten uit de vollegrond, zoals aardappelen, peulvruchten, granen; hoe schoner de grond hoe minder zware metalen etc.
–    Rijst en rijstproducten; betreft dan meestal een hoog arsenicum gehalte als er zware metalen aangetroffen worden
–    Mineralensupplementen; daarom testen wij onze, ook al heeft de leverancier van de grondstof dit al gedaan 🙂

Facebook Comments

Tags


You may also like

Bosvruchten chiapudding

Bosvruchten chiapudding
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Zorg dat je niks nieuws mist omtrent je gezondheid!

>