april 22

Langer en gezonder leven?

0  comments

Veroudering en de dood een onvermijdelijk proces?
De ontdekking dat het verouderingsproces zelf kan worden ‘gehackt’ heeft geleid tot het concept van ‘gezondheidsduur’ of ‘healthspan’ in tegenstelling tot louter ‘levensduur’.
Ten slotte wat heb je aan een lang leven als je tijdens dat lange leven niet gezond bent? De kwaliteit van leven is minstens zo belangrijk als de duratie van het leven. Langer en gezonder leven dus.

Veroudering, Anti-Ageing, mTOR, telomeren, AMPK, vasten en meer.

Verouderingsprocess Biochemisch hacken

Een lang leven hoeft niet per se invaliditeit en langzaam overlijden in te houden, en met name specifieke voedingsinterventies kunnen een gezond én langer leven bevorderen.

Dus wil je langer en gezonder leven? Dan verder lezen.

Recente studies laten zien dat biochemische processen beïnvloed kunnen worden door juist een aantal zaken niet te eten.

Veel van deze gegevens zijn echter afkomstig van dierstudies, aangezien het moeilijk is, en vaak onethisch, om op levende mensen te experimenteren.

De onderstaande tabel illustreert de resultaten van dieet-, lichaamsbeweging-, genetische en medicamenteuze interventies en hun belangrijkste biochemische processen. Besteed bijzondere aandacht aan de kolom ‘Main Mechanism of Action’. Dit is de beste schatting van hoe al deze verschillende interventies de levensduur kunnen verlengen.

Al je lichaamscellen delen zich vanaf de conceptie tot de dood. Naar mate je ouder wordt gaat dat delen niet alleen langzamer maar af en toe ook fout. Het DNA, je genetisch materiaal welke codeert voor alles wat nodig is om je in leven te houden, slijt. We denken dat de telomeren, de uiteindjes van het DNA, langzaamaan afbrokkeld. Je kunt kaal en/of grijs worden en de huid verouderd zichtbaar. Een volkomen natuurlijk proces.

Veel poedertjes, crempjes en andere cosmetische ingrepen proberen dat proces te verhullen. Maar vertragen het verouderingsprocess niet of nauwelijks.

Er zijn een groot aantal biochemische processen verantwoordelijk of in elk geval betrokken bij cel -groei, -deling en -veroudering en de snelheid waarmee dat gaat.

Hier een aantal factoren voor een Langer en Gezonder leven:

  • mTOR
  • Nrf2
  • AMPK
  • Insuline
  • Oxidatieve stress
  • Groeifactoren en hormonen
  • Mitochondriale gezondheid
  • Telomeren (lengte en herstel)
  • Autofagie
  • Scenesentie

mTOR – is gevoelig voor (dierlijke) eiwitten en aminozuren.

AMPK – ‘omgekeerde brandstofmeter’

Insuline – gevoelig voor proteïnen en koolhydraten (suikers)

Wanneer deze drie biochemische sensoren een lage beschikbaarheid van voedingsstoffen detecteren, vertellen ze onze cellen om te stoppen met groeien en onnodige delen af ​​te breken – dit is de zelfreinigende route van autofagie.

Als we ziekten door overmatige (cel)groei hebben, kunnen we die groeisignalering verminderen door deze voedingssensoren te activeren. Deze lijst met ziekten omvat onder meer obesitas, diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer, vrijwel alle soorten kanker, atherosclerose (hartaanvallen en beroertes), polycysteus ovariumsyndroom, polycysteuze nierziekte en leververvetting. Al deze ziekten zijn vatbaar voor voedingsinterventie, niet perse voor meer medicijnen.

Hoe dan?

Door te vasten of intermittent vasten. Immers bij het vasten krijgt het lichaam geen nieuwe toevoer van suikers, vetten of aminozuren en proteïnen. Daardoor beïnvloeden we AMPK, mTOR en insuline gunstig.

Bekende vormen van intermittent fasting (afwisselend vasten) zijn om de dag vasten en periodiek vasten. Om de dag vasten houdt in dat je de ene dag heel weinig eet (minder dan 25% van je energiebehoefte) afgewisseld met een dag waarop je “normaal” eet.

Recycling, in en om de cel opruimen.

Een etmaal het lichaam voorzien van lage calorieën inname maar met name aminozuur/proteïne arme voeding zorgt voor de meest gunstige “reset”.

Op het moment dat AMPK, mTOR en insuline gunstig beïnvloed zijn zorgen zij ervoor dat cellen zichzelf reinigen en afvalstoffen recyclen waar mogelijk. De groei van cellen stopt. Dit vertraagd de veroudering van cellen en verhoogt de weerbaarheid tegen stressoren.

Door intermittent fasting te combineren met MultiFiber en Multi-C zorg je ervoor dat je voldoende nutriënten en vezels hebt om alle biochemische processen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Tevens kan MultiFiber helpen het hongergevoel te stillen en het microbioom op orde te houden. Tot slot bevat FirmiCut naast appelvezels een flinke dosis Groene Thee extract (98% polyfenolen) welke zéér gunstig is voor diverse biochemische processen.
Langer en gezonder leven hoeft niet ingewikkeld te zijn, als je weet wat je moet doen.

bronnen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25815989/

Facebook Comments

Tags


You may also like

Bosvruchten chiapudding

Bosvruchten chiapudding
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Zorg dat je niks nieuws mist omtrent je gezondheid!

>