maart 17

Is de airfryer gezonder dan de frituur?

1  comments

Heet vet VS hete lucht!

Is de Airfryer gezonder dan de frituur?
We nemen als voorbeeld de kroket. Oer Hollandsche snack bij uitstek!

We zijn gewend deze krokante genotsstaven te frituren. Frituren is ongezond, dat weten we wel. Maar wel lekker. En lekker is ook belangrijk.

Toch kleven er meer nadelen aan frituren:

  • Het stinkt.
  • Vet vervangen is een drama.
  • Vet kan spetteren en dat doet vet zeer als dat op je huid komt.

​Revolutie of niet? De Airfryer 

Momenteel is er een nieuwe revolutie gaande. De Airfryer. Dit apparaat is niet aan te slepen in de winkels. Je kent vast wel een huismoeder die er een aangeschaft heeft, denk maar na.
Ik zei het je toch...

Het principe is heel simpel. De Airfryer is niets anders dan een hete luchtoven. Maar omdat deze zo compact is, wordt de lucht in zeer korte tijd heel heet. Zo heet, dat voedsel gelijk dicht schroeit. En dat geeft dat lekkere knapperige korstje aan je kroketje. Hmmm.

Maar daar is meer dan hete lucht voor nodig! De gewone kroket voor in de frituur is niet hetzelfde als de kroket voor in de airfryer.

​Slimme Kroketten

Bij de airfryer kroketten hebben ze iets slims gedaan. Er zit een laagje vet alvast over, omheen. Een heeeeeel klein laagje.

Nu denk je wellicht, dat vet ongezond is. En dat airfryeren (is dat al een woord?) dus gezonder is omdat er veel minder vet aan je kroketje hangt.

Vet is niet altijd ongezond

Maar dat is niet helemaal waar. Frituurvet is in de regel inderdaad niet zo goed voor je lijf. Maar vet heeft onterecht een slechte naam. Je wordt niet dik van de vetten maar eerder van de koolhydraten. We gaan dood zonder vetten. Vetten zijn nodig voor energie, hormonen, neurotransmitters, celmembranen en meer. Teveel koolhydraten (en met name suikers) zorgen voor metabole problemen,  veroorzaken een hoge bloeddruk, eetverslavingen, insuline resistentie, Diabetes Melitus type 2 en uit eindelijk hart- & vaatziekten. Bovendien gooien suikers 'benzine op het vuur' bij kanker. Ander verhaal. Terug naar de kroket!

Een kroket bevat veel koolhydraten en eiwitten. Maar een kroket bevat heel veel dingen vooral niet.

Bijvoorbeeld vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Daarom zijn snacks nooit goed genoeg om als maaltijd te nuttigen!

Oké terug naar onze airfryer versus frituur vergelijking.

De Airfryer maakt de kroket, met heel klein laagje vet, heel snel heel heet. Dan gebeurt er iets waar jij nog nooit van hebt gehoord.

De eiwitten en koolhydraten in de kroket bakken samen. En dan bedoel ik dat deze twee stoffen samen een nieuwe stof vormen. Dat noemen we Advanced Glycation Endproducts. Ook wel AGE’s genoemd. En AGE’s zijn echt slecht nieuws! Heel kort door de bocht zorgen AGE’s ervoor dat je sneller ouder wordt. Het zorgt voor meer rimpels in de huid door crosslinks. En je hebt eerder kans op nare dingen: diabetes type twee, hart ♥ en vaatziekten, Alzheimer en jawel… uiteindelijk kanker.

Een schema voor de liefhebbers:

Niet leuk! Kroket is Lekker!

Ja. Maar de airfryer maakt de kroket NIET gezonder. Wel minder vet. Maar juist door het lage volume aan vet worden er Meer AGE’s geproduceerd!! Meer dan in de frituur dus.

Kortom: de airfryer biedt voordelen, maar vooral praktische voordelen zoals minder stank en geen gezeur met vet vervangen E.d.

Is de Airfryer gezonder dan de frituur?​

Conclusie: de airfryer is NIET gezonder dan de frituur. Dat komt doordat er AGE's ontstaan, meer dan bij de frituur met veel vet. De Airfryer is mogelijk wel handiger dan de frituur. 

Hoe dan wel?

Frituren is niet gezond, maar frituur je in pure kokosolie (on-geraffineerd) maak je het al een stukje minder Ongezond.
De vetten in kokosolie oxideren minder snel, remmen ontstekingen en kunnen zelfs helpen buikvet te verminderen...
Helaas ontstaan er dan nog steeds AGE's (door verhitting van de eiwitten en suikers) dus gezond is het nog steeds niet.

Helaas, het spijt me. De kroket kunnen we gewoon écht niet gezond maken..

Ook een groente kroket is ongezond (hoewel hier een minuscule hoeveelheid vezels in zit) de vitamine moleculen gaan bij het frituren kapot.
Ook in de Airfryer trouwens.

Geniet af en toe gerust van een kroketje als je geen last hebt van overgewicht, diabetes of hart en vaatziekten.

Maar nooit als maaltijd. Patat met kroket (of andere frituur snack) is geen volledige maaltijd! Nooit! Dus ook niet op zaterdag met oma en de kinderen. Je hebt veel verse groenten nodig voor vezels, vitaminen en mineralen. Elke dag, liefst 3 keer.

Besef je dus de beperkte meerwaarde van de Airfryer voor je gezondheid.

Airfryer gezonder?

AIRFRYER

Frituur

OVEN

Praktische voordelen

X X X

X

X X

Vorming van AGES

X X X

X X

X X (X)

Hoeveelheid vet

X

X X X

X (X) (X)

Mooie aanvulling van Marjon Kroon:  
Voor kleine huishoudens is een Airfryer een handige vervanging van de grotere oven. Ik gebruik hem voor verse producten, zoals groenten en vlees of een groentenomelet in een bakvormpje. De temperatuur is in te stellen vanaf 80 graden, dus je kunt hem ook gebruiken om in te garen.

Vlees, zoals kippedijen of een zelfgemaakte hamburger blijft sappig en kun je zonder extra vet gebruiken. Een rollade of ander groter vlees gaat prima op 100 graden. Eventueel geef je nog een tikje op hogere temperatuur na als je meer kleur en een korstje wilt, maar dan worden meer AGEs gevormd.

Vis blijft mooi stevig, maar moet wel even op een bakpapiertje. Bij groenten voeg ik vaak een lepeltje kokosolie of andere olie toe. Door in de samenstelling van de maaltijd te kiezen voor één gebakken product en dit te combineren met bijvoorbeeld gestoomde of rauwe groenten beperk je de hoeveelheid AGEs. Als traktatie gebruik ik hem af en toe voor zelf gesneden aardappel frites of een klein bananenbrood o.i.d.​

Facebook Comments

Tags

Airfryer, frituur, kroket, snack, vet


You may also like

Acaciavezels: Natuurlijke Bron van Gezonde Vezels voor Optimaal Welzijn

Acaciavezels: Natuurlijke Bron van Gezonde Vezels voor Optimaal Welzijn
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Zorg dat je niks nieuws mist omtrent je gezondheid!

    >