Orthomoleculaire therapie wordt vaak afgedaan als alternatief en pseudowetenschap, maar is dit eigenlijk wel terecht? De kennis waarop de therapie is gebaseerd is immers wetenschappelijk. Er is genoeg literatuur te vinden over de werking van bepaalde supplementen en van veel supplementen is er zelfs bewezen werkzaamheid. Bovendien hoor ik van vrienden en familie altijd veel goede geluiden over deze vorm van therapie. Ook op social media wordt er zeer positief over gesproken. Vorige week sprak ik met Michael Eekhof, orthomoleculair therapeut, docent Biochemie en medisch laboratorium deskundige. We hebben het onder andere gehad over het nut van orthomoleculaire therapie en de invloed van de darmen op de gezondheid.
Na zijn opleiding hoger laboratoriumonderwijs heeft hij Medische Basiskennis en orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Momenteel is hij werkzaam als orthomoleculair therapeut en geeft hij het vak Biochemie binnen de opleiding orthomoleculaire geneeskunde. Ook werkt hij voor Biovis, een medisch laboratorium in Duitsland. Doordat Michael zelf kampte met gezondheidsproblemen en dit op een natuurlijke wijze wilde verbeteren is zijn affiniteit met orthomoleculaire geneeskunde ontstaan. Ik vind het mooi om te zien hoe iemand voor een bepaald beroep kiest vanuit een eigen ervaring.
Kun je kort uitleggen wat orthomoleculaire therapie inhoudt?
“De juiste (voedings-)stoffen op de juiste plek in de juiste verhouding op de juiste tijden in het lichaam. Ons lichaam werkt dagelijks hard om allerlei systemen in balans te houden. Als dat misgaat, kun je klachten ervaren of tegenvallende sportprestaties. Dat harde werken verreist de constante toevoer van specifieke moleculen; grondstoffen.”
Voor wie is orthomoleculair therapie een uitkomst?
“Orthomoleculaire therapie is een uitkomst voor iedereen die met (vaak chronische) klachten kampt en het zelfherstellend vermogen van het lichaam op een natuurlijke manier wil aanspreken of ondersteunen dan wel versterken. Dus zonder medicatie, mét leefstijl zoals voeding en geconcentreerde voedingsstoffen in supplementvorm.”
Wat voor klachten behandel jij?
“Zeer uiteenlopend. Mensen met depressie en vermoeidheid tot MS. Eczeem of maagklachten, energie gerelateerde (sport) klachten etc. Toch komt meer dan 60% voor een darm gerelateerd probleem. Gek genoeg kan dat bijvoorbeeld ook reumatoïde artritis of eczeem inhouden naast voor de hand liggende darmproblemen zoals verteringsklachten, prikkelbare darmsyndroom, ziekte van Crohn of bijvoorbeeld Collitis Ulcerosa.”
Waarom ben je orthomoleculair therapie en darmtherapie gaan doen?
“Zoals de meeste collega’s ben ik “erin gerold” doordat ik zelf op zoek was naar oplossingen voor mijn eigen gezondheidsvraagstukken. Al snel kwam ik erachter dat de darm, logisch, een centrale rol speelt. Dat is immers ook de plek waar voedingstoffen worden opgenomen en de reden waarom we eten. Maar met die darm is nog veel meer gemoeid. De weerstand, immuniteit wordt voor een erg groot deel door de darmen en diens bewoners (bacteriën enz.) bepaald.”
Hoe ziet een opleiding er eigenlijk uit?
“Gek genoeg heel wisselend. Je hebt momenteel niet veel nodig om orthomoleculair therapeut te worden. Wil je echter erkend worden via beroepsorganisaties dan dien je aan een aantal eisen te voldoen zoals een opleiding medische basiskennis en een orthomoleculaire geneeskunde opleiding van tegenwoordig meerdere jaren.”
Je bent ook docent Biochemie en medisch laboratorium deskundige. Kun je daar iets meer over vertellen?
“Tijdens de opleiding orthomoleculaire geneeskunde kwam al snel naar voren dat het mij gemakkelijk af ging en ik zelfs anderen in de klas kon helpen en soms zelfs de docenten… Ik moet toegeven dat ik een “oneerlijk” voordeel had; ik heb hoger laboratoriumonderwijs gestudeerd en scheikunde en biologie voor een korte periode. Mijn voorkennis was dus goed. Ook heb ik de opleiding Medische Basiskennis gedaan terwijl ik jaren daarvoor in de operatiekamers heb gestaan en daar heel veel geleerd heb over de binnenkant van de mens. Ik beschik dus over algemene en zeer specifieke medische kennis. Voor een gespecialiseerd medisch laboratorium in Duitsland (Biovis GmbH) werk ik als interpretatie specialist. Dat betekent dat ik contact heb met vele artsen en therapeuten over de uitslagen van hun patiënten en wat dat dan betekent voor vervolgonderzoek of behandeling. Ontzettend veelzijdig en leerzaam werk!”
Stel, ik ben jouw cliënt en ik heb interesse in orthomoleculair therapie. Hoe verloopt een traject?
“We beginnen met een intakeformulier die je invult en opstuurt vóór het consult, zodat ik me alvast kan inlezen in je klachten en me goed kan voorbereiden. Dan volgt het intakegesprek, ofwel het eerste consult. Daarin bepalen we wat de primaire klachten zijn en hoe we het gaan aanpakken. Moeten we nog eerst opzoek naar de achterliggende oorzaak? Dan is wellicht aanvullend laboratoriumonderzoek nodig. Gelukkig heb ik daar veel ervaring mee. Ik kan je dus begeleiden met de aanvraag van de juiste onderzoeken. Uiteraard interpreteer ik de uitslagen en verwerk dit dan in een persoonlijk behandelplan op maat. Zo’n behandelplan bestaat uit o.a. voedingsadvies, suppletie advies en andere leefstijlfactoren- en adviezen. Tijdens een vervolgconsult evalueren we de voortgang en desnoods sturen we bij.”
Hoe ziet een behandelplan voor darmtherapie eruit en hoe pas je dit toe?
“In aanvulling op eerder genoemde, darmtherapie is altijd een traject van meestal 4 tot 6 consulten en eigenlijk vormt een uitgebreid en specialistisch darm-microbioom- en fecesonderzoek altijd de basis voor het therapieplan. Het is altijd maatwerk dus hoe het er precies uit komt te zien valt vooraf niet te zeggen. We bespreken en behandelen vele factoren en ik geef ook altijd aan welke factoren, als die er zijn, niet of zeer slecht behandeld kan worden. Het mooie van therapie gericht op de darmen is dat iedere therapie daarna aanzienlijk beter aanslaat. Denk aan therapie voor hormonen, immuunsysteem, stress of wat dan ook. Als de basis goed is…”
Je maakt zelf supplementen. Kun je hier iets meer over vertellen?
“De supplementen van de merken Natuurlijk.fit en Lipolife zijn uiterst zorgvuldig geselecteerd, geformuleerd en geproduceerd met één duidelijke visie. Werkzaam en zuiver vanuit de orthomoleculaire geneeskunde. Beide merken zijn 100% vegan. Natuurlijk.fit is ook nog 100% plasticvrij. Daarnaast maken we geen gebruik van genetisch gemodificeerde grondstoffen, vulstoffen, hulpstoffen, synthetische smaakstoffen of andere synthetische stoffen. Ik ben in 2017 begonnen met het aanbieden van Acaciavezels omdat ik heel specifiek die vezel vaker nodig had voor mijn patiënten en het niet of nauwelijks beschikbaar was. Inmiddels hebben we meer dan 50 verschillende supplementen.”
Dat lijkt nogal streng… Waarom leg je zoveel barrières op?
“Omdat ik het zelf ook neem en ik wil geen troep in mijn lichaam, haha. En om onderscheid te maken. En zoals een van mijn uitspraken; milieu en gezondheid zijn met elkaar verbonden. Als we het milieu niet sparen worden we ook ongezonder. Ik wil niet een toxische plastic berg op mijn geweten hebben, waarbij mijn patiënten op korte termijn geholpen zijn maar later iedereen de rekening terugkrijgt.”
Waarom kunnen we deze supplementen niet in de supermarkt of bij de goedkopere drogist vinden?
“Het risico is dat men dan zelf gaat shoppen zonder plan, zonder onderzoek, eigenlijk zonder onderbouwd idee zelf gaat “dokteren”. Daarom werken wij doelgericht samen met andere orthomoleculair therapeuten of artsen, apotheken, gespecialiseerde drogisterijen en sommige personal trainers. Zij kunnen voor de patiënt of consument of (top)sporter het juiste advies, de juiste combinaties en de juiste begeleiding en aandacht geven die de patiënt en de werkzame supplementen verdienen.”
In hoeverre maak jij ook je eigen levensstijl van de kennis die je hebt en hoe doe je dat?
“Het laat soms te wensen over, moet ik eerlijk toegeven. Maar over het algemeen ben ik véél gezonder gaan eten. Ik probeer minimaal 20 verschillende soorten plantaardige producten op een dag te eten dan wel drinken. Daarbij tellen dus ook noten, zaden, oliën, kruiden en specerijen naast groenten, fruit en andere plantaardige bronnen. Voorheen was ik bijna carnivoor, nu eet ik maximaal 3 keer per week vlees of vis en is die bewuste portie kleiner en beter qua kwaliteit. Dat bleek toch echt veel beter voor mijn darmen. Uiteraard neem ik dagelijks een aantal supplementen in, maar soms ook even niet. Het meest trouw gebruik ik naast diverse vezels het liposomale supplement CoQ10. In het labonderzoek bleek ik hieraan een tekort te hebben wat mijn chronisch vermoeidheidssyndroom deels verklaarde en grotendeels heeft opgelost. Let op!: dit kan voor iedereen weer anders zijn! Mijn labwaarden voor CoQ10 (en andere waarden) zijn nu mega goed en ik werk “met gemak en liefde” meer dan 10 uur per dag, 6 dagen per week of soms zelfs meer. Niet om op te scheppen, maar om even het contrast aan te geven met voorheen; 14 uur slaap en nog vermoeid de dag “slepend” door komen. Dat is het verschil.”
Welke tip zou je mee willen geven als het gaat om gezondheid?
“Een open deur: eet gezond en beweeg regelmatig. Meer specifiek; denk om je darmen, die spelen een centrale rol in je gehele gezondheid, zeker de gunstige darmbacteriën; geef ze voldoende vezels! 90% Van de Nederlanders (volgens recente onderzoeken) krijgt te weinig vezels binnen. Denk ook aan het aantal verschillende soorten vezels. Niet elke vezel is even goed voor je. Het milieu en je gezondheid zijn onlosmakelijk verbonden, zorg goed voor beide.”
Wil je weten wat Michael voor je kan betekenen? Neem dan contact op via het contactformulier op deze website of via mail: michael@natuurlijk.fit.
Dit interview is afgenomen door Sharon Niessen, Marketing Medewerker van Natuurlijk.fit