juli 12

Het nut van nucleotiden

0  comments

DNA, hetgeen wat alle erfelijke eigenschappen van de mens bepaalt. Oftewel, de erfelijkheidsdrager. Het DNA van eukaryoten ligt veilig opgeborgen in de celkern en komt daar ook nooit uit. Bij prokaryoten, zoals bacteriën, ligt het DNA vrij in het cytoplasma. Nucleotiden zijn de bouwstenen van ons DNA en RNA. Hieronder zullen we verder ingaan over nucleotiden, de functie ervan en waarom je dit zou aanvullen.

Onze bouwstenen

In alle levende organismen zijn nucleotiden te vinden. In iedere lichaamscel zitten er zelfs meer dan een miljard! Je hebt 5 verschillende soorten nucleotiden waarbij iedere nucleotide bestaat uit een base, een suiker en een fosfaatgroep. Je kunt ze onderverdelen in twee groepen:
– Pyrimidines: Cytidine ‘C’, Thymidine ‘T’ en Uridine ‘U’
– Purines: Guanosine ‘G’, Adenosine ‘A’


Wat doet een nucleotide?

Nucleotiden zijn van belang van veel biochemische processen. Zoals aangegeven zijn het dus de bouwstenen van DNA en RNA, ofwel de opslag van onze genetische informatie. Zonder nucleotiden hebben we geen correcte celbouw, structuur en functie. Wanneer een cel een nucleotide tekort heeft functieverlies of een verandering van DNA. RNA zorgt voor de aanmaak van proteïnen. Deze hebben weer eigen functies en dienen als bouwsteen, boodschapperstof, reparatie of afweer. Een defect RNA geeft geen defecte proteïnen.

Wat zijn Nucleotiden

Waarom zijn nucleotiden belangrijk?

Het lichaam heeft een doorlopend aanbod aan nucleotiden nodig voor celdeling en celvernieuwing. Volwassenen hebben minimaal het aantal nieuwe cellen nodig gelijk aan het aantal cellen dat sterft. Kinderen hebben uiteraard meer nodig. Hiervoor moet het DNA en RNA meervoudig gekopieerd worden en zijn nieuwe bouwstenen nodig: de Nucleotiden.

Nucleotiden DNA RNA

Nucleotiden en het immuunsysteem

We hebben al gezien dat nucleotiden belangrijk zijn voor celdeling en celvernieuwing. Dat betekent ook dat het van groot belang is voor het immuunsysteem. Wanneer het immuunsysteem overbelast is krijg je te maken met veel ziekten en klachten. Dat kan door genetische overdracht zijn bepaald, waardoor er chronische tekorten zijn ontstaan. Het kan ook komen doordat de verschillende type cellen – die betrokken zijn bij het afweersysteem – problemen hebben met ontwikkeling of regeneratie. Dit komt voor door bijvoorbeeld verkeerde voeding, overmatige stress, teveel fysieke inspanning of medicijngebruik. Daarom is het zo belangrijk om celvernieuwing te stimuleren door middel van nucleotiden.

Waarom nucleotide supplementen?

Omdat je dus continu toevoer nodig hebt van nucleotiden kan extra toevoer het lichaam helpen om snel nieuwe cellen aan te maken. Denk aan immuun- of darmcellen. Zeker in tijden van stress, infectie of ziekten zijn er meer cellen nodig en dus ook meer nucleotiden. Uit voeding kunnen we helaas niet genoeg halen en daarom is het van belang om suppletie in te zetten. (Top)sporters gebruiken vaak ook extra nucleotiden voor sneller herstel.

Liposomale nucleotiden

Waarom liposomaal? Liposomale nucleotiden worden rechtstreeks in de cel afgeleverd. Dit is een groot voordeel ten opzichte van nucleotiden in tablet- of capsulevorm. Lipolife Nucleotiden complex is een revolutionair en uniek product, vele gebruikers ervaren al de positieve werking van deze geavanceerde formule. Je vindt natuurlijke nucleotiden ook in voeding, met name in orgaanvlees, gistextract en paddenstoelen. Echter, ons dieet verschilt per persoon en in veel situaties is er een tekort in de essentiële bouwstenen DNA en RNA, dus suppletie is noodzakelijk. Hierdoor kan er met de juiste snelheid optimale celvernieuwing plaatsvinden.

Immucell nucleotiden

ImmuCell is een gebalanceerde mix van de vier semi-essentiële nucleotiden Adenine, Cytosine, Guanine en Uracil. ImmuCell is een veilig en natuurlijk product afkomstig van het Saccharomyces Cerevisiae gist. Het product heeft een hoge zuiverheidsgraad namelijk 60% nucleotiden. Daarnaast bevat het ook vitamine B2, biotine en abinogalactanen. Niet te gebruiken bij jicht en immunisuppressiva.

Facebook Comments

Tags


You may also like

Bosvruchten chiapudding

Bosvruchten chiapudding
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Zorg dat je niks nieuws mist omtrent je gezondheid!

>